Kosten inzet politie

De politievakbond ACP vindt dat er meer transparantie moet komen over het precieze prijskaartje van demonstraties. Dit naar aanleiding van het anti-Piet-protest dit weekend in Dokkum (De Telegraaf, 3 december 2017).

Dit klinkt als een logische vraag. In onze tijd van ‘rendementsdenken’ moeten we ons bij besluiten (ook) laten leiden door de kosten. De vakbond becijfert de inzet van de politie bij deze demonstratie op € 350.000 tot € 500.000.

Ga er maar aan staan als controller: Wat kost de inzet van de politie bij deze demonstratie?

  • Je kunt de integrale kosten berekenen. Dat betekent de volledige kostprijs per uur van iedere politieagent, de kostprijs per kilometer van de ingezette politiebusjes, een opslag voor de leiding en een opslag voor overhead, enz.
  • Of je kunt kiezen voor de variabele kosten. Politieagenten hebben wij toch al in dienst, dus moet de controller alleen de onregelmatigheidstoeslagen berekenen. Hetzelfde geldt voor de auto’s. Deze zijn er toch en staan anders stil. Dus hoeven we alleen de brandstofkosten mee te rekenen.

Het mag duidelijk zijn; de berekende kosten zullen aanmerkelijk uiteenlopen afhankelijk van de gekozen berekeningsmethode. En dan komt de vervolgvraag: Wat doen we met de informatie met betrekking tot de kosten?
Gaan we de kosten aan de deelnemers van de demonstratie doorbelasten? Of moeten juist de pro-zwarte-piet aanhangers de kosten betalen, die er immers voor zorgen dat de tegenstanders moeten gaan demonstreren?
Moeten we de demonstratie dan verbieden (in strijd met de grondwet)? Of moet de demonstratie doorgaan zonder politiebegeleiding, maar met veiligheidsrisico’s (de taak van de Staat is de veiligheid van de burgers te beschermen)?
Moet de politie wel aanwezig zijn bij de demonstratie, maar niet naar een verkeersongeluk gaan (deze worden immers steeds vaker veroorzaakt doordat men zit te appen achter het stuur)?

Kortom: de vraag over de kosten van politie-inzet is gemakkelijk te stellen, de berekening van de kosten is een stuk lastiger en het is bijna onmogelijk hieraan harde conclusies te verbinden. De vakbond nuanceert later overigens de eigen uitspraken. Het gaat vooral om een discussie over de keuzes die gemaakt worden bij de inzet van de politie en nog breder, om de vraag welke politiecapaciteit beschikbaar moet zijn.

Peter Kasteleyn

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *