Blog: Fiscaliteit en absurditeit
Onlangs heb ik op mijn kantoor een interessante en nuttige bijeenkomst bijgewoond van het fiscaal adviesbureau Arteros (www.arteros.nl). Het onderwerp was de gewijzigde fiscale wetgeving in relatie tot overheidsbedrijven en andere ontwikkelingen op het gebied van de vennootschapsbelasting voor non-profit organisaties. Nuttig omdat veel van onze klanten tot deze categorie behoren.
Vennootschapsbelasting en non-profit organisaties
De gedachte is dat (semi-)overheidsorganisaties en non-profit organisaties soms in concurrentie treden met ‘normale’ ondernemingen. Het zou dan niet eerlijk zijn als de eerste groep organisaties geen vennootschapsbelasting verschuldigd zou zijn en de tweede groep wel. Daarom moeten sommige overheidsorganisaties en non-profit organisaties gewoon vennootschapsbelasting gaan betalen. Tot zover de logica.
De praktijk is dat dat veel non-profit organisaties veel geld kwijt zijn aan fiscale advieskosten om te toetsen of de organisatie al dan niet belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. In een aantal gevallen moet deze vraag ook nog worden afgestemd met de belastinginspecteur. Dit is dus geld dat de non-profit organisatie dan niet kan besteden aan het doel waarvoor zij eigenlijk is opgericht. De uitkomst is in de meeste gevallen dat er geen vennootschapsbelasting verschuldigd is.
Het is noodzakelijk goed na te gaan of er sprake is van vennootschapsbelastingplicht. Immers ingeval van een faillissement onderzoeken curatoren juist deze belastingvraag. Als er wel sprake is van vennootschapsbelastingplicht, maar de organisatie heeft hier niet naar gehandeld, dan is er op voorhand al sprake van wanbestuur en daarmee zijn bestuurders direct hoofdelijk aansprakelijk.
Als non-profit organisaties wel belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting, dan is de opbrengst voor de fiscus marginaal. De naam zegt het al ‘non-profit organisaties’ maken over het algemeen geen of weinig winst. En hoeven dus ook nauwelijks vennootschapsbelasting te betalen. Dat neemt niet weg dat het beginsel ‘gelijke monniken gelijke kappen’ een belangrijk beginsel is in de wetgeving en dus ook in de belastingwetgeving.
Rulings met multinationals
De afgelopen tijd zijn er diverse afspraken naar buiten gekomen van de fiscus met multinationals. Zo heeft Starbucks volgens onderzoek van de EU € 30 miljoen belastingvoordeel gekregen. De Nederlandse Belastingdienst heeft ermee ingestemd dat de winst voor belasting wordt afgeroomd met royalty’s voor het recept voor het branden van de Starbucks-koffiebonen.
Nederland blijkt voorop te lopen in rulings met multinationals. Meer dan tachtig van de honderd grootste bedrijven ter wereld hebben een brievenbusfirma in Nederland. Deze bedrijven betalen hier gemiddeld slechts 7% winstbelasting. Is dit dan geen oneerlijke concurrentie met ‘normale’ ondernemingen die 25% vennootschapsbelasting betalen?
Peter Kasteleyn