Griekse Lessen
Het is voor u niet te hopen, maar uw organisatie kan in ernstige financiële problemen raken. Welke lessen kunnen wij trekken uit de crisis in Griekenland?
Les 1: Grijp snel in
De moeizame situatie in Griekenland duurt al vele jaren, zonder dat er perspectief is op verbetering. Dat werkt destructief. Hoewel de situatie in Ierland minder ernstig was, hebben de Ieren aangetoond dat een doortastend ingrijpen weliswaar pijnlijk is, maar uiteindelijk beter helpt dan doormodderen. Harde en vervelende maatregelen zijn: een investeringsstop, een vacaturestop, tijdelijke contracten beëindigen, krediettermijnen met leveranciers verlengen. Dit zijn maatregelen die misschien niet lang stand houden, maar op de korte termijn financiële verlichting bieden.
Les 2: Praat met uw geldverschaffers
Geldverschaffers hebben mogelijk niet altijd een goede naam: Griekenland versus de eurolanden; uw organisatie versus banken, leveranciers of subsidieverschaffers. Mijn ervaring is dat geldverschaffers juist erg behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar oplossingen. Gedeeltelijk uit een algemeen belang, maar vooral ook uit eigen belang. Bij een faillissement is bijna niemand gebaat en heeft zowel de organisatie als de bank, leverancier of de subsidieverschaffer de slechtste optie. Een crediteurenakkoord, waarbij een deel van de schuld wordt kwijtgescholden is in het bedrijfsleven een zinvolle maar te weinig toegepaste maatregel die ook in de situatie van Griekenland helaas niet is toegepast.
Les 3: Wees eerlijk
Het akkoord dat Griekenland met de overige eurolanden heeft afgesloten bevat veel maatregelen die al eerder waren toegezegd, maar nog niet zijn uitgevoerd. Het vertrouwen van de geldverschaffers en het publiek is daarmee ernstig aangetast. Ook voor bedrijven in financiële nood geldt dat afspraken moeten worden nagekomen. En als dit niet lukt: wees ook transparant dat het niet lukt en waarom het niet lukt.
Les 4: Verkoop uw tafelzilver
Uit de opbrengsten van de privatisering van Griekse staatsbedrijven worden leningen afgelost en kunnen investeringen worden gedaan. Ook bedrijven hebben mogelijk activa of bedrijfsonderdelen die verkocht kunnen worden of die via een sale and lease back constructie te gelde gemaakt kunnen worden. Dit is misschien niet altijd leuk, maar het zorgt voor financiële ruimte.
Les 5: Niet alleen kosten saneren
Besparingen op kosten vormen relatief gemakkelijke instrumenten om de financiële positie te verbeteren. Griekenland moet echter ook zorgen voor een betere belastingmoraal en meer belastinginkomsten. Uit onderzoeken blijkt dat een kwart van de faillissementen valt toe te schrijven aan een slecht debiteurenbeleid. Verder kan tijdelijk geïnvesteerd worden in publiciteits- en marketingcampagnes.
Les 6: Zorg voor een onafhankelijk bureau voor de statistiek
De Griekse crisis is mede te wijten aan het ontbreken van een onafhankelijk bureau voor de statistiek. Cijfers zijn jarenlang opgepoetst. In samenwerking met Goldman Sachs werden financiële constructies uitgedacht die zorgden voor mooiere cijfers, maar ook enorme financiële risico’s.
Het mag duidelijk zijn dat ook een ‘onafhankelijke’ controlfunctie, voor zover al niet aanwezig, een belangrijk uitgangspunt is voor een gezonde financiële huishouding van uw organisatie.
Peter Kasteleyn