SEPA: Bent u er klaar voor?

Het afgelopen jaar zijn we in het betalingsverkeer overgestapt naar SEPA. Van alle kanten zijn we gewaarschuwd voor de problemen en risico’s die aan de invoering van SEPA verbonden zijn:

  • ‘Bent u klaar voor SEPA’? (ABN AMRO)
  • ‘SEPA Alarmbellen moeten rinkelen’ (PWC)
  • ‘Bedrijven mogelijk in problemen door SEPA’ (DNB)

Overschrijvingen zouden massaal mislukken en verkeerde incasso’s zouden ervoor zorgen dat bedrijven niet kunnen innen en daardoor mogelijk zelfs failliet gaan. Veel bedrijven en organisaties hebben speciale werkgroepen ingericht om de invoering van SEPA goed te laten verlopen. Aanvankelijk zou het gebruik van IBAN-nummers vanaf 1 februari 2014 onherroepelijk zijn, maar gelukkig we kregen uitstel tot 1 augustus jl.

Na alle waarschuwingen en ophef voor de invoering hebben we ná 1 augustus betrekkelijk weinig van de problemen en risico’s gehoord van SEPA. Ja, er zijn verhalen van mislukte incasso’s en problemen bij sommige banken. Toch lijkt SEPA zich te kunnen voegen in het millenniumprobleem in 2000 en de invoering van de euro in 2002. De problemen vallen erg mee. Misschien zijn het wel de goede voorbereidingen binnen bedrijven en organisaties die hebben bijgedragen aan een tamelijk vlekkeloze invoering.

Of SEPA nu echt een voordeel is valt nog te bezien. Voor internationaal opererende ondernemingen is het betalingsverkeer en het beheer van bankrekeningen vereenvoudigd. Voor bedrijven die vooral binnen Nederland werken en voor particulieren vormen de IBAN-rekeningnummers vooralsnog een uitdaging. Het eigen bankrekeningnummer is nauwelijks nog uit te onthouden, laat staan het bankrekeningnummer van de ander (NL08 INGB 0000 0005 55 in plaats van giro 555). Toch is dit ook niet werkelijk een probleem: hoeveel telefoonnummers kent een mens bijvoorbeeld tegenwoordig nog uit zijn hoofd? Een echt gemiste kans is nummercomptabiliteit in de nieuwe bankrekeningstructuur in te voeren. Net als bij uw mobiele nummer zou dit het wisselen van bank gemakkelijker maken en daarmee de concurrentie bevorderen.

Noch de Europese Unie noch de banken durven zich als bedenker van SEPA te presenteren (‘het is het idee van de ander’). Succes kent vele vaders, de mislukking is een wees. De invoering mag dan goed geslaagd zijn, de resultaten (nog) laten op zich wachten.

Peter Kasteleyn

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *